Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Friday, September 30, 2011

Syahdumu Dan Nestapaku





Katarina,
terlalu ingin
aku meniti pelangi
merentas saujana keterasinganmu
menemukan
syahdumu dan nestapaku
memujuk mimpi
agar kita tidak terjaga dalam seloka fatamorgana
di mana bahagia dan nestapa dipertaruhkan
dengan sekadar kita
saling melarik kiasan meraut andaian
yang tak kesampaian.

tapi betapalah ya,
pastikah aku
kau akan ada pabila aku tiba
kemanakah nanti
hendak ku tatang nestapaku ini?

yassinsalleh
0303 hrs mac 29. 10
sanggar simfoniILUSI
kuala lumpur
Copyright © 2010 yassinsalleh
All Rights Reserved

Biduan Tilam Lama Tukar Balu



Maafkan aku kalau salam tak sampai.
Berkirim pesan pada angin
kadang-kadang
tersekat di lereng titiwangsa,
kadang-kadang pula
mungkin kau terlalu sibuk bila angin itu tiba,
atau kau tak mendengar
apa yang terdengar.
Maklumlah,
suara yang ku tompangkan percuma
pada angin yang dah nak hampir pencen itu
tak semerdu suara
diva pinggang kerengga
senget meja dek dadanya.

Nanti aku cuba belajar nyanyi dari drebar lori
“Kaw kaw po chi – sulat kabar lama, ol niuspepar.
Kaw tin siong - bateli lama”.

Mungkin jua
aku akan langsung jadi biduan
“Tilam, tilam, tilam lama tukar balu....
Tiam, tiam bini lama pun boleh tukar balu”

yassinsalleh
1120 hrs. jan 18. 11
Le Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

Yang Amat Patuh Dan Setia


Karakatua
atau
HiroshimaNagasakikah lagi
yang akan membasuh tamadun maknusia.
 
Esukkah
akan kambing di lereng gunung
jadi rebutan
sang matador si lembu-lembu?

Apakah
akan terus jua memercik darah
ke wajah Sang Algojo
yang amat patuh dan setia?

yassinsalleh
1949 hrs. Sept 30. 11
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright (c) 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

Thursday, September 29, 2011

Mummy Dah Pulang Dulu



Mummy sayang.
Dulu,
kadang-kadang
kita bawa anak-anak mandi air terjun
sambil mendengar nyanyi unggas bersahutan-sahutan.
dan
Abang keriangan lumba berenang dengan Adik dari batu ke batu
dan Along baca buku di pangkal pohon
sambil bunga-bunga putih berguguran terhampar di tebing
sungai jernih permai ramai ikan-ikan berkejaran bermain
dan
Daddy tulis sajak cinta di telefon
memuji kecantikan hati budi mummy
sambil sekali-sekali melirik pandang
pada perempuan cantik berkemban
melangir rambutnya yang melampai ke bahu
dan
Mummy suka sajak yang Daddy tulis itu.
Sajak itu kita smskan pada kawan-kawan
dan
malamnya Mummy bisik,
“D peluk Mummy ke peluk siapa ni!”
Daddy jawab,
“Peluk sumber ilham D!”
Alahai,
Indah sungguh bercinta.
Kadang-kadang
bila anak-anak dah lena tidor
kita duduk atas pangkin tepi tangga
menghitung manik embun hinggap di hujung rumput
sambil bintang-bintang menari-nari di langit tinggi
dan
bulan membelai bayangan cita-cita kita yang masih berbaki.
Aduhai,
Syahdunyalah percintaan kita

Kadang-kadang pula,
Mummy sayang,
kita terdampar di gurun sengsara
kita berpimpinan tangan di padang kerikil
dan
bara pasir menghampar pilu
yang amat saujana.
Duri kaktus pembalut luka.
Tabah sungguh
Mummy merempuh dugaan.

Tiba-tiba kita kini tidak lagi bersama meniti pelangi
kerana Mummy dah tak mahu lagi menatang mimpi.
Mummy dah pulang dulu

dan
Daddy tak tahu
ke mana lagi nak bawa anak-anak pergi.
Semua tempat kita bahagia dulu kini jadi tempat duka
kerana
Mummy dah takde bersama.
Aduhai,
siksa sungguh rindu.

Daddy Rindu Mummy

---yassinsalleh
1445 hrs. Nov 12. 10
Anjung MEMORI luka
Kuala Lumpur
Copyright (c) 2010 yassinsalleh
All Rights Reserved

Tuesday, September 27, 2011

Aduhai Rama-Rama Sahabatku Nan Ramah



Ish Qish.
terima kasih.
sajakmu amat mencengkam kalbuku.
ia membawaku pulang ke kuburan aruah uwanku.

Bila dia sudah tiada
amat terasa betapa kasih sayangnya
yang tidak pernah ditimbang nilai
yang tidak pernah diletak tanda harga.

Kini bila dia sudah lama tiada
dan aku juga sudah setua sepinya dahulu
bagaikan dia juga aku di sini
tak siapa peduli aku sendirian dalam piatuku
si tua yang tiada siapa menjenguk
bagaikan tiada siapa tahu yang aku masih ada
menghitung lembar kalendar terakhir
membilang hari-hari yang entah berapa lagi terbaki..

Aduhai rama-rama sahabatku nan ramah.
meriahnyalah kuntum harum bunga-bunga itu
kalian kunjung, hinggap dan cium
sambil menari-nari.

Dan aku hilang sepi.

yassinsalleh
2023 hrs Mei 21. 10
Le Cassa Pacifica D' Yasleh
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

Monday, September 26, 2011

Ahad September 24. 2011. Kalang Pusara Mummy Sempurna Dibina


Gemersik Muzik simfoniSEPI

Mummy sayang,
hari demi hari,
kian bertambah lama Mummy pergi
kian itulah pula bertambah pedihnya sayu.

Bergetar di talian biola pilu,
berdebar di dada rebana paluan rindu.

Setiap malam
pada sampai bulan lelah,
setiap fajar
yang menangguhkan tiba
dalam genta muzik luka
aku berlagu tanpa nyanyi
kerana suaraku hilang entah ke mana sembunyi.

Tapi aku tahu
di kaki tirai pentas Mummy ada di situ
mendengarkan nyanyi qalbuku nestapa
dalam gemersik muzik simfoniSEPI.

yassinsalleh
0240 hrs. Mach 3. 2011
Le Cassa Pacifica De Yasleh
Kuala Lumpur

************
Dalam perjalanan ke kediaman Mummy
Kami nyanyikan lagu
Gemersik Muzik Simfoni Sepi
1010 hrs. Sept 24. 2011