Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Wednesday, May 18, 2011

Gemersik Muzik simfoniSEPI



Mummy sayang,
hari demi hari,
kian bertambah lama Mummy pergi
kian itulah pula bertambah pedihnya sayu.

Bergetar di talian biola pilu,
berdebar di dada rebana paluan rindu.

Setiap malam
pada sampai bulan lelah,
setiap fajar
yang menangguhkan tiba
dalam genta muzik luka
aku berlagu tanpa nyanyi
kerana suaraku hilang entah ke mana sembunyi.

Tapi aku tahu
di kaki tirai pentas Mummy ada di situ
mendengarkan nyanyi qalbuku nestapa
dalam gemersik muzik simfoniSEPI.

yassinsalleh
0240 hrs. Mach 3. 2011
Le Cassa Pacifica De Yasleh
Kuala Lumpur

Coppyright © 2010 yassinsalleh
All Rights Reserved

Rapsodi Simfoni Nestapa Ini


Memujuk belas hati nan hiba
akankah awan merenjis gerimis
meniti pelangi ke hujung mimpi
di kaki matari yang rebah pagi.

angin bertiup lalu
kusut rambut menutup wajah
terubatkah rindu terleraikah pilu
dalam pedih menanti
salam tak tiba khabar tak sampai
serindit pula terbang hilang entah ke mana.
aduhai!

palingkanlah wajahmu ke arahku
hentikanlah tangisanmu
peganglah erat tanganku
mari kita terapung menari ke awan tinggi
kita cari fatamorgana
kita tinggalkan
rapsodi simfoni nestapa ini.

yassinsalleh
0505 hrs Jan 29. 10
sanggar simfoniRINDU
Coppyright © 2010 yassinsalleh
All Rights Reserved

Satu Lepas Satu Wajah Itu Hilang


Nak duduk tak selesa.
Nak baring takut terlena,
malam karang susah pula nak tidur.
Nak berjalan kaki sakit
Nak makan tekak loya.
Nak mancing ikan tak makan.
Nak pergi pekan takut tak dapat pulang.
Nak berubat cuma ada sirih pinang.
Nak membaca yang ada hanya surat khabar lama
penuh iklan barang mahal-mahal
rumah berjuta kereta ratus-ratus ribu.
Nak tunggu bas sekian lama sudah
tak pernah siapapun turun.

Makanya
aku hitunglah wajah kawan-kawan
yang aku bariskan di atas padang kenangan.
Tapi, satu lepas satu
wajah itu hilang.

Terasa pula aku
macam akhirnya lagu
Sepuluh Budak Hitam
“...satu budak hitam
sangat susah hati
tak mahu makan
langsung dia mati.”

yassinsalleh
1743 hrs. Feb 19. 11
Ponson, Manchis, Bentong
Coppyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

Beranikah Buntal Menggigit Celah Pehaku.




Sungai semantan,
jernih dingin airmu dulu
yang dimerahkan Mat Kilau dan Bahaman
dengan darah Sepoi seldadu penjajah sahabat penjarah.
kini keruh mengalirkan lumpur hakisan rimba
yang sudah tinggal belukar di mana unggasnya cumalah
gagak-gagak kota mencari bangkai biawak dibelit sawa.

Kuala Semantan,
jernih dingin airmu dulu
sambut bersambut dengan aliran amarah Lubuk Kawah
menghilir Sungai Pahang
yang terbenam sejarahnya di muara.

Walaupun quran direndam, airnya diminum bersama,
sumpah setia pahlawan dan dewata
tak pernah terkotakan ,
tak pernah dikatakan,
tak pernah siapa diberitahukan
betapa pahlawan
dinobatkan penderhaka, khianat jadi mulia.

Kuala Semantan,
malam ini aku nak mandi telanjang
dalam airmu yang keruh itu
tenguklah, beranikah buntal
menggigit celah pehaku.

yassinsalleh
1036 hrs. Julai 22. 10
La Cassa Pacifica De Yaslehs.
Coppyright © 2010 yassinsalleh
All Rights Reserved

Dua sajak yassinsalleh dalam Media Rakyat

Yang Tak Mahu Dipujuk


Aku sudah bagi tau matahari
esuk mesti terbit tepat waktu
kat awan pun aku dah cakap
jangan kacau sinar matahari
aku nak lihat serindit menyanyi
aku nak lihat kumbang hinggap
dari kuntum ke kuntum
aku nak lihat ikan-ikan bermain sejelas-jelasnya
sebelum mengucapkan selamat tinggal
sebab sebelum senja menghampar malam
aku nak pulang semula ke kota menggali perigi
anak-anak nak mandi
memasang pelita
rumah dah kegelapan
Aduhai!

Dan pada bulan aku dah ingatkan
jangan mengada-ngada
bersenda rindu dengan pungguk di kota pula
cukuplah harapan mati di sini
dibawa semalam
yang tak mahu dipujuk
Alahai!

yassinsalleh
2304 hrs, Nov 20. 09
Kg Ponson, Manchis, Bentong.
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

Monday, May 9, 2011

Yang Dia Tak Tahupun



Kalau kampung terasa sunyi sepi,
kalau jalan kampung berlubang berlopak,
kalau jambatan dah nak runtuh,
kalau surau dah nak roboh,
kalau rumah nenek tua dah nak tumbang,
jangan dibimbangkan, usah dirisaukan.
tunggu sajalah wakil rakyatnya mati
atau
masuk jel
atau
ditangkap khalwat.

Dan kampung itu
tak akan sunyi sepi lagi.
ramai orang dan orang-orang baik hati
tiba-tiba datang..
banyak orang-orang dan orang berbudi
tiba-tiba bertandang.

Tak payahlah lagi curi-curi beli toto, beli ekor.
Beratus ribu macam beras kunyit nanti ditabur-tabur
Berjuta-juta pula dijanjikan mimpi dijamin jadi nyata.

Si Nenek tua nanti tiba-tiba terasa
macam dia dah jadi bintang filem
berlakon drama swasta bersirilah pulak.
Sukanyalah dia tenguk gambarnya dalam TV.

Dia tersengih takde gigi,
tangannya dicium menteri yang rendah hati
yang tinggi hemah dan budi.
Si Nenek tua itupun menadah tangan
memanjatkanlah kesyukuran
atas kematian wakil rakyatnya
yang dia tak tahupun
siapa orangnya.

yassinsalleh
2040 hrs. Feb 23. 11
Ponson, Manchis, Bentong
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved


Saturday, May 7, 2011

Solamat Hari Ibu Omak


Omak,
Somalam Hari Ibu
Hari ini, esuknya hari ibu, semalam itu.
Solamat Hari Ibu Omak. Doakan den, rostuilah den.

Ampunkan den Omak,
Hari Ibu tahun ini, den tak dapek moncium tangan Omak.
Den tak dapek makan gulai asam podeh keladi Omak masak.

Den banyak bonar kojo di GSW ni omak.

Kok den tak balik nenguk Omak,
ada boboleh anak-anak manjo Omak yang lain
ngoliling Omak, nyikekkan rambut Omak,
micitkan kaki omak, masakkan lasagne kek Omak
bolikan pizza, bancuhkan fruit punch kek Omak.
Yang takdo si debot omak ni jolah sorang yang tak pulang.
Yolah omak, takdo capo yang nak nompangkan den naik keto.
Solamat Hari Ibu Omak. Den sayang Omak.  
Den tahu, Omak  senteso doakan den. Timo kasih Omak.

Den bukan apo Omak, den kono togak di GSW ni.
Kek sini
den ngajar G2
macam mano nak jadi Melayu.
Kek sini den ngajar cucu-cucu
buek poto jalan malam
buek panduan moncari puncak air moleleh
tanah somonanjung bondo portiwi tanah air kito
yang dah lamo dipokoso dek orang
yang dah lamo dijual lambak
dek buapak lombago kek kaki limo sojarah

Aduhai Ibu Pertiwi
Bilakah pula anak-anakmu akan mengucapkan
Selamat Hari Ibu Pertiwi?
Alahai!

yassinsalleh
1317 hrs. Mei 8. 2011
Laman Pendita GSW,
Kuantan.
Copy right © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved.