Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Wednesday, May 18, 2011

Yang Tak Mahu Dipujuk


Aku sudah bagi tau matahari
esuk mesti terbit tepat waktu
kat awan pun aku dah cakap
jangan kacau sinar matahari
aku nak lihat serindit menyanyi
aku nak lihat kumbang hinggap
dari kuntum ke kuntum
aku nak lihat ikan-ikan bermain sejelas-jelasnya
sebelum mengucapkan selamat tinggal
sebab sebelum senja menghampar malam
aku nak pulang semula ke kota menggali perigi
anak-anak nak mandi
memasang pelita
rumah dah kegelapan
Aduhai!

Dan pada bulan aku dah ingatkan
jangan mengada-ngada
bersenda rindu dengan pungguk di kota pula
cukuplah harapan mati di sini
dibawa semalam
yang tak mahu dipujuk
Alahai!

yassinsalleh
2304 hrs, Nov 20. 09
Kg Ponson, Manchis, Bentong.
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

No comments:

Post a Comment