Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Thursday, November 29, 2012

Rakaman Showcase Dia Di Mana, di Stor Teater DBP



yassinsalleh mendeklamasikan sajak Gemersik Muzik Simfoni Sepi dan Along, Yasleh Rita Ayu, menyanyikan lagu dari sajak itu, gubahan Komposer Ikhtiman Ismail.

Balang Rimbun Productions merakamkan Showcase untuk Siri Dolumentari Dia Di Mana sebanyak 13 episod untuk ASTRO Channel 105. Sutradara Sabri Yunus. Sajak dari Simfoni Sepi - Himpunan Sajak Siber yassinsalleh. Studio Stor Teater DBP. – 29. 11. 12


Gemersik Muzik simfoniSEPI

Mummy sayang,
hari demi hari,
kian bertambah lama Mummy pergi
kian itulah pula bertambah pedihnya sayu.

Bergetar di talian biola pilu,
berdebar di dada rebana paluan rindu.

Setiap malam
pada sampai bulan lelah,
setiap fajar
yang menangguhkan tiba
dalam genta muzik luka
aku berlagu tanpa nyanyi
kerana suaraku hilang entah ke mana sembunyi.

Tapi aku tahu
di kaki tirai pentas Mummy ada di situ
mendengarkan nyanyi qalbuku nestapa
dalam gemersik muzik simfoniSEPI.

yassinsalleh
0240 hrs. Mach 3. 2011
Le Cassa Pacifica De Yasleh
Kuala Lumpur

Dari: Simfoni Sepi
         Himpunan Sajak Siber yassinsalleh

Friday, November 16, 2012

Salute Pawai Keramat Rakyat Berdaulat.




Mereka kata
Lynas dijamin tidak bahaya
siapakah mereka  yang semudah itu menjanjikan
bahawa yang mandi dan minum hujan radioaktif Lynas
akan selamat sempurna.

Kerabat mereka inilah juga dulu
yang mengempang Bakun.
Kononnya
nak menyalurkan letrik bawah laut terpanjang di dunia.
Berbillion sudahnya  balak Bakun dibalun dipulun.
Kini Baram pula mahu di empang juga
Berapa billion pulakah nanti balak tumbang?

Dan para suku sakat lanun itu kini
masih menganggap rakyat itu dungu
makanya,
hari ini mereka melihat kebangkitan rakyat berani
perarakan rakyat  Himpunan Hijau pawai keramat 
berarak menuju parlimen untuk menyatakan protes
ke mata, ke telinga rakyat
ke mata, ke telinga dunia sejagat
ke mata, ke telinga
para Duli Lanun pengumpul Qorun
yang akan terkencing dalam celana.

Rakyat berani, bangsa berani
menentang khianat pemerintah
Salute pawai keramat rakyat berdaulat.

yassinsalleh
1250 hrs. Nov 17. 2012.
La Casa Pacifica D’ Yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved

Monday, November 12, 2012

Dalam Masyarakat Orang Telanjang kau masih jua seorang wira saudaraku Anwar Ibrahim




Apa lagilah yang tinggal
bagi suatu bangsa
yang kehilangan semalamnya?

Keris di pinggang
tak lagi diasap harum kemenyan
tak lagi diusap limau langiran
dan, setiap kali terhunus
setiap itu pula ia kembali
tersarung tanpa menikam apa-apa!

Makanya,
di manakah lagi akan tercari
erti semangat besi kursani,
erti keramat daulat pertiwi
erti keperwiraan gagah berani
suatu bangsa bernama melayu
yang asyik menyanyikan lagu si luncai
yang lemas di tasik kedayusan abadi.

Aduhai Melayu,
apakah keris lambang kepahlawananmu
kini cuma sekadar alat
persendaan para sida-sida
di pentas erotika bangsa,
di mana berkumpul sang bacul
memuja si khianat bertakhta
di mana si bangang dan sang bahlul
bertemasya merayakan ketuanan mereka

Sebagai rakyat tolol
yang tanahairnya kian dogol
dan mandul!

Alahai Melayu,
apabila suatu bangsa
sudah tidak dapat lagi membezakan
antara kebenaran dan kepalsuan
makanya, bangsa itu sudah mula
membuangkan pakaian di tubuh
kerana di dalam masyarakat orang telanjang
yang berpakaian dianggap biadap
dan tidak sopan.

Syabas saudaraku Anwar Ibrahim
kau masih jua seorang wira
yang tidak membuang pakaianmu
dan obor perjuangan masih jua tetap
benderang di tanganmu!

Semoga selamatlah engkau
dalam lindungan ALLAH SWT

yassinsalleh
Permatang Pauh
Ogos 17, 2008.
Copyright © 2008 yassinsalleh
All Rights Reserved.

Dari: Nyanyi Malam.
         Himpunan Sajak Siber 2 yassinsalleh

Thursday, November 1, 2012

Biarpun Tujuh Liang Dadamu Tersayat




Duhai komrad,
Seladang Di Rimba dan Cikgu Jalaludin Johan Jalal
dalam pada keghairahan orang buta merebahkan hutan
kalian kini berdiri meneruskan perjuangan pahlawan Seman Tahan
mempertahankan maruah megah sejarah pahlawan gagah
Dato’ Bahaman Orang Kaya Semantan bangkit
menentang penjajah dan khianat orang kuala penjarah
pencium kaki Tuan Kelipat
dan di Lubuk Terua inilah dulu laskar sepoi
bergelimpangan terapung hanyut.

Sudah pada sampai masanya kini
anak Lanchang kembali bangkit
dalam semangat buaya keramat Lubuk Terua,
Sungai Semantan yang berdaulat.
biarpun tujuh liang dadamu tersayat.

yassinsalleh
Jam 0609. Okt 31. 2012.
Lubuk Terua, Lanchang.
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved.

Sumber: Nyanyi Malam
              Himpunan Sajak Siber 2 yassinsalleh




Thursday, October 11, 2012




Allah Selamatkan
Sasterawan Negara Dato’ A. Samad Said,

Abangku, Wiraku,
Sasterawan Negara Dato’ A. Samad Said,
Selamat menyambut
Hari Ulangan Tahun Kelahiranmu yang ke 77.
Selamat melanjutkan perjuanganmu
menegakkan kebenaran tanpa undur
Selamat meneruskan pengorbananmu
penuh berani dalam badai laut orang-orang penakut
Selamat meredah lagi air asid dan gas pemedih mata
tanpa lagi hilang sepatumu kali ini
Selamat menerima gelaran ‘pengkhianat’
dari para bangsat Sang PENGKHIANAT laknat.
Selamat berarak lagi dalam Bersih 3.0
kerana bopeng wajah itu masih jua belum lagi bersih

Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan Kamu,
Allah Selamatkan SN Samad Said
Allah Selamatkan Kamu duhai Abangku,
ASS, Wira bangsaku.

yassinsalleh
1717 hrs. April 9. 2012
La Cassa Pacificca De Yasleh


Wednesday, September 26, 2012


Aduhai! Alahai! Amboihai!

Orang kata hari ini
adalah Hari Kebangsaan.
Aku mohon maaf
hari ini aku datang ke sini tak mandi.
Maafkan aku kawan-kawan kalau kalian terhidu busuk ketiakku.
Kalau tercium hangit rambutku
lama tak di shampoo.
Hujan tak turun
di kampungku malam tadi.
Mana mungkin aku dapat mandi.
Aduhai!

Orang kata hari ini adalah sambutan Hari Kebangsaan.
Kalau kalian nampak pakaianku tidak cukup licin digosok.
Maafkanlah aku.
Bukan aku tak mahu pakai cantik memeriahkan perayaan ini.
Bukan aku tak mahu dilihat kemas dan bergaya segala
bagi menyambut ulang tahun kebangsaan sepenuh bangga.
Tapi malam tadi bajuku terbakar bila bara tempurung tertumpah
dari sterika arang yang tiba-tiba terbuka.
Tidak ada letrik di kampungku
Maka pakai sterika arang sajalah
macam zaman aku kecil-kecil dulu.
Alahai!

Mungkin kerana bau ketiakku yang tak sanggup kalian hidu.
Atau melihat komot pakaianku dan hangit rambutku tak bershampoo,
maka ramai kawan-kawan bagaikan tidak kenal aku
makanya dari tadi sejak sampai hingga kini
aku terasa bagaikan berada di bumi asing
ramai kalian yang terjeling-jeling
sampai mata naik juling.
Hei kawan-kawan
aku Musli Oli, aku anak Kota Belud, aku Putra Bajau
aku bukan Pin. Tidak, aku bukan Pin! Sungguh!

Orang kata hari ini adalah Hari Kebangsaan
Apakah yang hendak kita rayakan
Apakah yang mahu kita banggakan
Hutan yang rebah dan minyak yang tumpah
Atau status negeri termiskin dalam 1Malaysia?
Atau ramai-ramai kita merayakan mimpi ngeri
dalam gema salam janji-janji yang tidak ditepati.
Dan bermain teka-teki
siapakah yang menang dan kalah judi.
Siapakah yang paling banyak simpan duit
dalam bank di luar negeri.

Kalau esuk kita mahu terus begini
Maka kita pulanglah ke rumah sesudah ini
Sebagai kaldai tolol dan tongong
yang terus jua tuli dan bisu
sambil main anu yang koro
Sambil menunggu
hujan turun dari langit gurun.
Amboihai!

yassinsalleh
Jam 1453. Sept 14. 2012
La Cassa Pacifica De Yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved.

Friday, June 8, 2012

Tapi Aduhai, Maaflah Dzulkifli Ismail dan Pak Samad,





Dulu sejarah ditulis oleh
mereka yang menang
dan rakyat yang tidak
berpelajaran
jadi penerima sejarah tanpa bantah.
Makanya, peluang jadi penderhaka,
Tok Janggut, Bahaman, Mat Kilau,
Naning dan setiapnya
hingga kinilah terhina dalam
kebengkukan sejarah
tulisan Sang Penjajah
yang tak pernah disanggah.

Sudah kini kita sepatutnya
pada sampai
ke dalam mampu
untuk meluruskan sejarah.
Cukup sudah kita punya
sedemikian ramai para cendekia,
cukup sudah kita semua
punya pelajaran dah pandai
tulis dan baca.

Tapi aduhai,
maaflah Dzulkifli Ismail dan Pak Samad,
kau masih jua sedang tertulis dalam
sejarah mereka yang menang
kerana rakyat yang sudah
pandai tulis dan baca
rata-rata cikgunya
adalah 
professor kangkung yang
dungu dan tongong.
Aduhai.

yassinsalleh
1146 hrs. June 9. 2012 
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright (c) 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved





Monday, April 16, 2012

Syabas para pelajar sedar – ‘Salute’

Engkau orang ni semua,
kalau aku kata engkau marah.
Tapi kalau aku tak kata,
Tuhan pulak marah.

Boleh tak untuk sejenak
engkau orang cuba jadi orang biasa
cuba dengar apa yang aku nak kata.
Jangan cepat nak marah,
jangan tak menyempat
nak perintah blog-troopers sumpah seranah.
Dia orang tu bukannya cerdik sangat,
ayatpun sempang perenang,
macam mana nak pengaruh orang.

Aku ni bukan apa, aku mengata engkau orang
sebab aku sayangkan bangsa aku
yang engkau orang makan gaji jadi pemimpinnya.

Tidak sekali-kali tidak.
Aku tidak akan mengata nista
engkau orang tu rasuah atau pecah amanah
Kerana segala itu Tuhan tahu benar atau tidaknya.
Jangan ganggu urusan Tuhan.

Yang aku nak kata cuma ini,
cerminlah diri dan tafsirlah sendiri
hakikat bahawa engkau orang ini
makan gaji untuk memimpin bangsamu
dalam jawatan yang engkau minta pinjam
dalam pilihan raya umum setiap lima tahun.

Makanya,
Janganlah  kau suruh kejar dengan cotar
orang tua Samad tu sampai dia hilang sepatu.
Janganlah kau ungkit pelajar yang berkemah
untuk pulangkan duit pinjam belajarnya.
Dia orang tu tak berbangkit duit berbilion-bilion
yang engkau balun pun dah untung.

Wahai para peminjam kuasa
tahulah eangkau.
Putik gugur buah pun gugur
Mata Tuhan tidak pernah kabur
Janganlah mempertinggi tempat jatuh.
Hanya ada kemboja nanti teman di kubur.

Syabas para pelajar sedar.
‘Salute’

yassinsalleh
2042 hrs. April 16. 2012
Dataran Merdeka, Kuala Lumpur.
Copyrights © 2012 yassinsalleh



Saturday, March 17, 2012

Hikayat Seribu Satu Malamku ...sambungan malam keEMPAT


Aduhai malang Pak kaduk,
Ayamnya menang kampung tergadai,
Ada nasi dicurahkan,
Awak pulang kebuluran,

Mudik menongkah surut,
Hilir menongkah pasang,
Ada isteri dibunuh,
Nyaris mati oleh tak makan,

Masa belayar kematian angin,
Sauh dilabuh bayu berpuput,
Ada rumah bertandang duduk,
Aduhai malang Pak Kaduk.

Demikianlah watakPak Kaduk
perlambangan psaike suatu bangsa malang
tanahnya dia tapi ladang dipunya orang
sayang di sayang.

Ada beras ditabur-taburkan,
rebahkan padi tegakkan lalang,
ayam kelaparan di bendang
itik di air tak dapat berenang
malang oh malang.

Dusun berbunga dipajakkan
durian gugur tak dapat makan
diarak dijujung calon sendiri
dah jadi menteri terjual negeri
kapal dilaut gudang di darat
kepunyaan orang awak melarat.
tonggang oh langgang.

Indahnya subur tanah bertuah
hidup kebulur tidak berumah
ke sungai menjala lebah
ke gunung menadah lukah
mudik ke hilir tempurung ditarah
ngilir ke ulu minta sedekah.
Payah oh payah.

Demikianlah
ceritera malang Pak Kaduk
tak dapat telinga
dipulas tanduk
sepenuh rela hidung dicucuk.
Tunduk oh runduk terkejut beruk.
... bersambung ke malam esuk
Menjaring angin,
Mengenggam air.

yassinsalleh
2204 hrs. March 17. 2012
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright (c) 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved



Hikayat Seribu Satu Malamku... sambungan Malam keTIGA



Lebai Malang si lurus bendul
tamak haloba jiwa raga
di hilir kenduri
di ulu kendara
Lebai Malang tak tahu mana nak tuju
dia berdayung nak makan jamu
sekejap ke ulu
sebentar ke hilir
akhirnya
ke hulu tak sampai
ke hilir tak tiba
pulang kelaparanlah dia adanya.

Demikianlah juga jadinya
nasib Bahasa Ibunda
sebuah Negara Bangsa
demi semangat kepahlawanan
demi hak demi mutlak demi kebanggaan
maka dijulang ia sebagai
Bahasa Kebangsaan.
Yang kini ketulangan
di rengkung nusa
akibat diradak PPSMI
lantaran
lurusnya bendul
halobanya tamak
Kelebaian Malang
orang Melayu di atas biara
dan
yang melata di atas bara

Makanya kini
bertuturlah suatu bangsa
dengan lidah
yang
separuh belut separuh ular.

Malang oh malang.
... bersambung ke malam esuk
dengan citra Pak Kaduk.

yassinsalleh
2128 hrs. March 16. 2012
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright (c) 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved

Thursday, March 15, 2012

Hikayat Seribu Satu Malamku


Malam ini
aku mahu mulakan menulis
Hikayat Seribu Satu Malamku.
Ceritera
tentang tanah bertuah
yang dah hilang Tuah,
tentang ketuanan suatu bangsa
yang sudah tidak lagi Tuan,
tentang kegemilangan
suatu empayar yang tidak lagi terbilang,
tentang tamadun peradaban
suatu bangsa megah yang tidak lagi gagah
tentang suatu bahasa indah
yang sudah hilang cendekia madah,
tentang romantika istana
sendat ghairah Hang Lipo
dan lima ratus dayangnya
mempesona
kepala raja atas bawah.

Makanya,
Baiklah Budi Emak Si Randang.
... bersambung ke malam esuk

yassinsalleh
2158 hrs. Mach 14. 2012.
La Cassa Pcific d Yasleh.

... sambungan Hikayat Seribu Satu Malamku
Malam keDUA

Makanya,
Baiklah Budi Emak Si Randang.
Anak sendiri jadi anak tiri
dagang lalu dicumbu dirindu
disuapkan kopek
dilondehkan kain,
sebantal tidur segebar mimpi.
Comolot kongsi air-liur basi.

Belum sempat bercakap
si tokeh babi,
kita yang pelat dulu,
lu tolong gua, gua tolong lu!

Bila gemerincing bising-bising
nak masak kari biawak
kita biarkan mahakarya
budaya cendekia bangsa
dikayuapi.
Kita relakan sepenuh buta,
bisu dan tuli.
Telur hilang entah ke mana sembunyi
Anu tersentak koro macam kepala labi-labi

Amboihai,
Baiknya Budi Anak Si Randang.

Alahai,
Tunduk runduk segalanya
sasterawan negara
yang hilang madah di cermin wajah.

Bercawatlah ekur
Para profesor cangkung
Lari mengonggong
kembali sembunyi di bawah tempurung.

Aduhai
malam esuk kisahnyalah pula
Si Lebai Malang,
Ayam Menang Kampung Tergadai ...
... bersambung ke malam esuk.

yassinsalleh
1728 hrs. March 15. 2012
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved

Monday, February 13, 2012

Conversation With Mom 16



MONDAY, FEBRUARY 13, 2012

Conversation With Mom 16
Mommy love,

You would be so proud of daddy's achievement if you were still here. I just wanted to share with you the highlight of our lives these past few days.

Dad's first ever book has finally seen print and the books were sent to our house. Dad entitled the book 'Simfoni Sepi'.


                                            Dad besides the delivered boxes of his books.

Mom, the book is spectacular. What I love most about the book is the poems that dad wrote for you and the dedication that was made out for you. The dedication reads, "Siti Rahey binti Tok Muda Haji Salehuddin. Mummy, isteriku tercinta, ibu kepada anak-anakku Yasleh Khaliff Amri, Yasleh Hani Wati, Yasleh Rita Ayu" (Siti Rahey binti Tok Muda Haji Salehuddin.Mummy, my beloved wife, mother to my children Yasleh Khaliff Amri, Yasleh Hani Wati, Yasleh Rita Ayu)

You are still very much part of our lives Mom. No one can deny how huge an impact you have wrought into our lives. Especially to daddy. Everyone can see how important you were in dad's life.

In the introduction to the book Uncle Johan (Johan Jaaffar) wrote about how daddy was shaped to be the man he is by having you in his life and how important you were in creating the man he is today.

Mom, I am going to share with you the poem dad wrote (which is included in the book) on the 101 day of your passing.


Seratus Satu Hari Sudah Mummy Pergi Meninggalkan Kami


Mummy sayang.
Seratus satu hari sudah
Mummy pergi meninggalkan kami.
Daddy, Abang, Adik, Phil dan Mama Jen
datang hari ini
menziarahi pusara Mummy
menjulang pasrah menatang sayu
memujuk rindu tanpa sendu
walaupun tak terleraikan jua
sembilu pilu yang menghiris qalbu.


Anak-anak kita membersihkan pusara Mummny
dari dakapan daun-daun kering.
Daddy tanamkan sepohon puding
dari keratan benih yang kami ambil
di pusara Abah.


Aduhai Mummy tersayang.
Betapalah ya,
begitu kami melafazkan salam pamitan
bayu pula menggugurkan lagi daun-daun kering
satu, satu, menutup pusaramu
bagaikan dulu
di suatu ketika
dalam suatu detik waktu
bayu meniup rambut menutup wajahmu
di sempadan hari
dan belibis senja resah mencari
pasangannya yang hilang
dalam timbunan daun-daun kering
yang berguguran satu, satu, satu, satu, satu.


Lalu dengan darah dari jari manisku yang luka
ku tuliskan sebuah sajak untukmu Siti Rahey ku tercinta.
Di manakah agaknya
sajak itu kini Mummy sayang?
Aduhai.


1038, 12 Feb, 2011
Tanah Perkuburan Pengkalan Balai,
Chenor, Maran, Pahang.

(* Taken from 'Simfoni Sepi' by yassinsalleh page 29-30 with permission from the author.)

Mom, that is one among many of the poems dad wrote for you. Some while you were in the hospital and some after you passed away.

I hope you are proud looking down on dad from wherever you are.

We love you and miss you always.

R.I.P. Mom.



Thursday, February 2, 2012

THURSDAY, FEBRUARY 2, 2012
Conversation With Mom 15
Hello Mommy,

It's been a while since I last talked to you. It's not that I don't want to, it's just that I feel as if I am saying the same thing over and over again and I was afraid of sounding trite.

But tonight, I feel like talking with you. You know I always miss you Mom. All of us do all the time.

Dad and Abang is particularly miserable. And dad in specific have not been the same since you've been gone. He is more irritable now and he seems lost without you. He is drowning in his sorrow and I don't know what we can do to help pull him out of his bereavement.

I know you were his soul-mate and you bring balance to his life. You stabilized him. As much as he was your rock when you were alive, you were the pillar of his existence. Now that you are gone his very essence is threatened for you defined the man that he used to be. Without you he have to rebuild his entire make-up and I don't think dad is doing well in rebuilding a life post you.

Mom, how do I help dad regain his sense of self? His life for so long now has been centred around you, but now you are no longer here and it's like he has lost his direction and purpose in life.

How can I help dad when I have no clue of where to begin?

I know dad will read this and he will brush my lamentations aside. He won't deign to dignify my concerns with an admission of how bereft he is without you. Dad is still dad despite the changes your passing has impose on him. And he is always the strong one and heaven forbids if we should see him crumble.

Mom, the family has not been the same since you left.

There are much resentment and tension in the house. Abang is always saying how the family is not like it used to be when you were still around. Grief is tearing us apart and yet no one is adressing the issue. We are all each suffering in silent and not talking about how your passing has affected the unity of this small family unit.

We are just going on with life and everyday I feel the family growing further and further apart. It's like your passing has left a chasm in between the four of us left and we just can't seem to close the gap to reach each other.

Every one is in their own private hell and there is no solidarity.

I don't know how to heal this wound you left behind Mom. How do I gain back the unified family we once had?

Who would have thought that having you out of the equation would leave everyone in the negative?

Mom, show me the way to repair our shredded heart and to heal the family's broken bonds.

I have not known a truly happy moment in the family ever since you departed.

Help me Mom. Guide me from where ever you are. If this hurt isn't healed, we will never gain that cohesive unity once more.

Sorry if I burden you with our earthly problems, but as when you were alive, you were the only one I could really share my troubles with. I'll leave you for now mom. Hopefully when next we talk, I would have a happier demeanour.

Love always,
Adik.

Sumber: http://hanimommysgirl.blogspot.com/2012/02/conversation-with-mom-15.html

Friday, January 6, 2012

Orang Melayu Tak Suka Kena Kata

Orang Melayu tak suka kena kata.
walaupun apa yang dikatakan itu benar
dan takde yang tidak benar
malahan sebenarnya
adalah benar-benar belaka
segala apa yang benar
yang dikatakan benar itu.

Lihatlah apa yang terjadi
kepada Abdulah Munshi
bila dia mengatakan betapa
di suatu tempat di suatu negeri
di suatu kampung orangnya pengotor.

Sampai sekarang Abdulah Munshi
dibenci oleh orang Melayu.
Makanya, jangan mengata orang Melayu
nanti awak kena benci.

Jangan berani mengata kapitanMELAYU
tak pandai menakhodakan kapal,
nanti percuma bertubi-tubi
awak kena seranah dalam facebook.
Orang Melayu paling suka kena puji.
Kalau muka dia buruk macam beruk
pujilah katakan
dia hensem macam Tajul Muluk.
Nanti dia rekomen awak dapat Datuk.
Kalau dia katak puru perut buncit,
katakanlah dia tu putera raja
yang kacak tampan macam Ghengis Khan.
Nanti dia belanja awak makan jamuan
yang tokeh dia bayar.

Jadi ingatlah pesanku ini
Kalau ada orang buat video,
pujilah dia pandai mengarah.
Katakan,
"Seronok tenguk. Hidup pipit aku.”

Jangan kata dia fitnah
nanti percuma satu Malaya awak kena seranah
kena sumpah kena bakar macam sampah.
Akibat memanggil dia bedebah.
Lantaran mengingatkan
dia tu keturunan haram jadah.

Ingat tu pesan atuk
Jangan mengata
orang Melayu tak suka.
Puji dan puji dan puji
walaupun keji.
Nanti dapatlah awak
duit beli gula beli bawang.
Aok senang koi senang.
Malam karang
kita cari tokeh sorang
suruh dia sponsor
buat wayang
lalang ngoyang-ngoyang.

yassinsalleh
1500 hrs. Jan 6. 2012
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved

Wednesday, January 4, 2012

Ke Dalam 'Toilet Bowl' Orang Cirit Birit





Bila mulut lebar sangat.
Asyik bercakap macam orang pandai sangat.
Asyik mengata orang lain busuk sangat-sangat
air liurnya berterabur, bertabur
macam lendir taik itik di jubur.

Kerjanya asyik mengampu orang jahat 
yang penuh khianat dendam kesumat.
Asyik taksub dengan niat
memperaga bijaksana
congak manusia
memutar kata membelit nista.

Asyik takjub dia dalam alpa
bahawa bijaksana Tuhan tidak ada,
bahawa keadilan Tuhan tidak ada,
bahawa kebenaran Tuhan tidak ada,
bahawa kebesaran Tuhan tidak ada.

Bagaikan,
baginya Tuhan juga tidak pernah ada;
makanya akan laknatlah
orang yang tahu 
yang buat tidak tahu 
yang buat-buat tahu 
yang turut sokong melulu
yang lebih kuah dari sudu 
yang mahu memperlihatkan
bahawa mulutnya adalah lebih besar,
dan adalah lebih busuk,
dan adalah lebih kurang ajar
dan adalah lebih mahapukimak.

Kian hari kian berkerumunlah 
lalat dan langau menghurung
bangkai kaldai 
yang merasakan dirinya
biduan dewata,
penyanyi solo orkestra kamasutra 
di pentas biara facebook
di jamban sang rahib
dalam blog demi blog 
demi blog demi blog
yang menurunkan 
taraf bijaksana manusia
ke dalam ‘toilet bowl’ orang cirit birit.

yassinsalleh
0329 hrs. Jan 5. 2012
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved



Tuesday, January 3, 2012

Bagi Menudung Luka



Oh bulan mana bintang
atas pucuk awan biru
oh tuan mana hilang
ubatkanlah hati nan rindu.

Oh bintang mana bulan
atas pucuk langit tinggi
oh tuan mana hilang
jangan merajuk sorokkan diri.

Mari bersama
kita tupang matari yang rebah pagi tadi.
Dikaki langit
kita jahit koyaknya langsir nestapa
bagi menudung luka
dan dukalara
satu keturunan yang kian rancak
membuang pakaian mereka
di mukim di desa di biara kabilah
yang kehilangan sudah
arah turunnya matari.

yassinsalleh
1114 hrs. jan 4. 2012-01-04
la cassa pacifica d’ yasleh
Copyright © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved.

Di Lapangan Kah Kah Kah



Dulu-dulu perempuan Melayu
suka duduk ramai-ramai
atas tangga cari kutu.
Sekarang pula
suka puk amai-amai
belalang kupu-kupu
tepuk ramai-ramai
tenguk wayang cerita hantu.

Esuk pula mungkin suka
cari laki gembala lembu
Atau minta kerja baca berita tv
boleh kahwin anak raja.
Atau bapak raja.
Atau atuk raja.

Atau kahwin dengan
penulis Fatwa Pujangga.
Boleh jadi pelacur kelas satu.
Tiga penyedap sekali hadap,
sedap!

Aduhai,
Nikmatnyalah hidup
dalam sIstem kamasutra
yang berdaulah
yang barakah
yang penuh hilai tawa
di lapangan kah kah kah.

yassinsalleh
2224 hrs. Jan 2. 2012
Taman Jaya, Temerloh.
Copyrigh © 2012 yassinsalleh
All Rights Reserved