Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Thursday, September 16, 2010

Conceptual design poster rindunya My LOVE - versi pertama



Noramin Mosyi Mosyi
Wow, What do u think guys

Hally Hakim Hassan
noramin>>d greatest person in ma family..RESPECT..!!

Fuaad Al-attas
Oooo
pokok bonsai eh?

Firk Madt
rindu yg terpendam lama........

Hamzah Lynna
on air? On TV? On white screen? update me

Yassin Salleh
in the making.
big screen.
yassinsalleh making his come-back.
mohon doa restu.
salam

Hamzah Lynna
all the best and good luck then!!!!

Nora Ahad
Good on u and good luck dear....

Yassin Salleh terima kasih.
mohon doa restu.

Hally Hakim Hassan
go pak ngah go..!!

Fendi Aman
gd luck & all the best!!!

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
Daddy... jangan lupakan Afiz ya. Masih lagi shooting ke?

Sazly Lyvedder
All the best 2 u.. Pak Ngah ku....

Yassin Salleh
1. thank you noramin sutan mudo, noor, fuadd,
mamat pT, joe, fendi, nora, lynna and afiz.
2. daddy belum shooting lagi afiz, baru
prelimary stage daddy mana boleh lupa afiz.
nanti afiz merajuk tak mahu cerap anak bulan,
susahlah nak mulaka...n puasa! he he he....
salam. mohon doa restu.
nota:
sila lihat versi kedua rekabentuk konsep poster rMLSee More

Sazly Lyvedder
pak ngah guna teknik CGI x...

Hally Hakim Hassan
ma pleasure pak ngah

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
Thanks daddy. Nanti kalau Afiz nak tengok daddy shooting boleh tak? Teringin juga nak tahu macam mana masa produksi tu. Boleh jugalah tambah ilmu pengetahuan. Takkanlah Afiz nak merajuk dengan daddy pulak. Hehehehehehehehehehehe...

Yassin Salleh
teknik atap je sali,
yang penting semangat, jiwa dan falsafahnya.
teknik-meknik tu cumalah mangkuk kepada cendul.
kalau bubuh cendul basi kat dalam mangkuk emas bertatah permata sekalipun - cendul basi, tetap juga cendul basi, meloyakan.
salam. mohon doa restu.

Sazly Lyvedder
yes true pak ngah...

Risma Kamalsjah
imbauan dodoi tan sri p ramlee
tiada tempat nak mengadu
alam keliling membisu
kalau ada ayah dan ibu
takan begini nasibku
oh ho ho hohoho hooo!
oh Tuhan lihatlah penderitaanku
tak sanggup ku menunggu
kau ambillah nyawaku

Yassin Salleh
angin menderu dahan jatuh
menimpa batu kuburan
sayang di sayang..........

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
Lagu tu memang best. Syahdu tau bila dengar...

Nora Shikin
aduhuuu merdunya suara tok ngah....

Nora Shikin
murai terkejut berkicau2wan
skit rindu di tinggalkan abg...
sayang di sayang....

Yassin Salleh
1. afiz,
oldies yang evergreen.
2. risma,
sekian lamanya engkau
hidup seorang diri
ku ingin membalut luka hatimu.
3. nora shikin,
dah pandai nyanyi cucu atukngah tu!
sayang!!!

Nora Shikin HEHEHEH
tu baru ckit jer tok...
Emy Sha Sharip
all the best

Yassin Salleh
thank you emy

 JUan ELmie Hassan
semoga ALLAH merahmati perjalanan seni Pak Ngah....

Hally Hakim Hassan
amin...

Yassin Salleh
amin.
terima kasih boboy & joe

Nora Shikin
amin yaallah..

JUan ELmie Hassan
WE SUPPORT U FROM BEHIND.......

Hally Hakim Hassan
boy>>ko nk kje ngn pak ngah ke

Hally Hakim Hassan
same2 pak ngah

Sazly Lyvedder
jd boom man pon x kisah kan hahaha... mamat jd actor blakang kamera ..wakakakak!!!

Noramin Mosyi Mosyi
terima kasih di atas respon rakan-rakan fb-ku semua. Tak sangka pula banyak responnya. Mengemang bulu roma saya apabila pertama kali menatap gambar slide filem ini. Apatah lagi, nama saya dikaitkan dengan slide filem ini. Kalau kita lihat secara andaian, slide filem ini menggambarkan pasti sebuah filem
air-mata yang yang seolah-olah dapat mengatasi pilu-kehibaan lagenda filem Hindi Sanggam. Ia menggambarkan satu kisah percintaan yang amat perit dan sukar, penuh tragis! Saya dapat merasakannya! Tanpa ku sedar, air mataku mengalir jua.

Yassin Salleh
semoga Allah SWT akan memberkati kerabat rML. amin.

Hally Hakim Hassan
amin..

Hally Hakim Hassan
noramin>>wa caya sama lu..!!

Firk Madt kami
sentiasa bersama pakngah walau jauh beribu batu...... :)

Dayang Hajijah
tahniah & syabas..

Yassin Salleh
1. terima kasih atas inisiatif dan semangat
saudaraku sutan mudo noramin
2. terima kasih mamat pT & joe
3. terima kasih singlemum
you are very kind.
...salam.
mohon doa restu

Hally Hakim Hassan
anything 4 u pak ngah
mamat>>klu jauk bribu batu tu mcm pak ngah ko tinggl kt mekah je

Jija Aziz
tahniah uncle yassin

Firk Madt
alang : tu perumpamaan je la lang... he he he...
p'ngah : teruskan perjuangan mu.. kami sentiasa ada... :)

Yassin Salleh tq dijah dear

Yassin Salleh tq mpT

Mohd Jamil
Hidup Yassin Salleh..you are most welcome!

Yassin Salleh
dear m jamil
william ball is coming back!
mohon doa restu
salam.

Mohd Jamil
Saat dan tika yang amat dinantikan. My Sifu is back..."Dia Ibuku' memegang record 9 awards di FFM ke 2. M.Jamil berjaya dengan Momok The Movie di era ini...bayangkan impak yg akan dilakukan oleh sifu Yassin Salleh.

Yassin Salleh
1. tq wb am of pembalut luka!
just to refresh dik scored 10 - not 9. just check pls.
a part is specially lined in place for my beloved wb am in rML!
looking forward to our reunion in my production brother
2. terima kasih noor azalina.
...mohon doa restu.
Salam

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
M. Jamil, ya... masa tu anda muda remaja lagi. Tapikan setahu saya Dia Ibuku memang 10 anugerah. Yang paling hampir pun rasanya filem Layar Lara dengan 9 anugerah. Betulkan kalau silap ya...

Yassin Salleh
Dia Ibuku list of awards won:
1. The Best Film
2. The Best Director
3. The Best Screenplay -
the above 3 for yassinsalleh
4. The Best Heavy Drama,
5. The Best Lead Actress awards for Sarimah
6. The Best Comedian for S. Shamsuddin
7. The Best Cameraman for Johan Ibrahim
8. The Best Art Direction for Baki Ahmad
9. The Best Sound Editing for Vincent Koh and Kum Soon,
10.The Most Promising Actor for M. Jamil, Sarimah's son.

Tun Dr Mahathir Mohamad, the deputy prime minister at the time, gave out the Best Film award,

Noramin Mosyi Mosyi
Cuba bayangkan ya rakan-rakan-ku, Yassin Salleh telah mencipta nama pada ketika saya masih lagi bayi dalam bidang penyiaran dan tidak terlanjur kalau saya katakan ramai diantara kita masih lagi peringkat anak-anak pada saat itu. Dimedia cetak, nama Yassin Salleh terpapar merata hampir setiap hari. Kalau saya masih ingat, pada saat penganugerahan filem ini, saya menyaksikannya dari jauh dengan penuh cemburu akan Sukma-Filem yang menjiwai sanubari Yassin Salleh!

JUan ELmie Hassan
ONLY THE BEST FROM THE BEST.....
MY LUVLY PAK NGAH....

Prem Anand R
ALL THE BEST ABG YASSIN ....

Yassin Salleh
tq sutan mudo noramen.
tq boboy encem.
tq anand
i am being spoilt rotten!
what a wonderful world

Puteri Mutiara Rini
just a wonderful info.....nak ikut shooting....boleh x?

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
Daddy... nanti Afiz nak mintak daddy tandatangan kat DVD Dia Ibuku yang Afiz beli 2 tahun dulu. Thanks daddy.

Yassin Salleh
1. puteri. cucu-cucu tak boleh ikut - pegi sekolah dulu.
dah besar baru boleh ikut. adik-adik boleh ikut. kalau yang adinda bahaya - nanti tak jadi keja lak. he he he
2. sain dvd takde masaalah afiz. kalau nak minta sain cek susahlah sikit ...- akaun merah! he he he

Ahmad Mahfiz Haji Nordin
Hahahahahahahahaha... nanti daddy tandatangan tau. Itu yang akaun A.
Kat akaun B lain pulaklah ya. Kekekekekekekekeke...

No comments:

Post a Comment