Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Sunday, September 19, 2010

Yang Kian Penuh Kemuncup


Sebidang ranah nestapa.
kemuncup di tengah padang
semalu di pinggir laluan
ceritera suatu bangsa
yang entah mahu ke mana di bawa.

Dodoian hiba buaian tidur
ibu yang belas
matanya tertancap jarum waktu
ibu yang pilu
bibirnya terjahit benang sopan
ibu yang sayu
telinganya tersumbat hampas tebu

Takpolah omak.
esuk den bakar sawah kito ni
mentesuk
kito kutip belalang yang mati
den bawa jual kek pasar tani
di kakilimo setano putrajaya.

Saujana padang kehidupan
suatu keturunan
Semalu yang kian menguncup
dan kaki seluar
yang kian penuh kemuncup.

yassinsalleh
2102 hrs. sept 19. 2010
bumi keramat telapak moyangku
tanah adat yang dah tak bertempat

***
















MELAYU,
Kemuncup & Semalu.

Apapun darjat perolehan di pangkal nama mereka, biasanya, mentaliti tetap Melayu. Perangai kedoktoran falsafah hasad dengkinya, Ph.D, tetap Melayu.

Nafsu nafsi mahu jadi kaya-raya sesegra memasak mee maggi, tanpa perlu kerja kuat, masih jitu, Melayu. Mengampu, menipu, menegakkan yang batil, membenamkan yang benar, masih tetap Melayu, subur, segar dan mekar semelayu Melayunya.

Makanya mereka, para Melayu ini, bagaikan kemuncup akan senantiasa berdiri lebih tinggi dari rumpun semalu. Kemuncup berupaya menjangkiti kaki seluar orang-orang yang berjalan di siar kaki kuasa dan mengikut hentak kaki sang berkuasa itu hingga ke bilik air, malah ada yang sampai ke kamar peraduan.

Sedangkan Melayu yang jelata dan melata, tetap jua bagaikan rumpun semalu di pinggir laluan. Setiap kali orang lalu, ia akan kuncup dan layu. Itulah Melayu yang penuh sopan menatang hemah dan akan teruslah demikian sambil mengkagumi kemuncup yang menyalut kaki seluar para dewa-dewa sang berkuasa.

Aduhai.

yassinsalleh
1635 hrs. sept 19
bumi keramat telapak moyangku
tanah adat yang dah tak bertempat

2 comments:

  1. telah kubaca sekadarnya
    puisi itu
    tapi belum semuanya.
    ntah mengapa
    kantukku bagai semalu yg dinjak layu
    bukan kemuncup yang ampuh,
    gamaknya aku memang melayu.

    aku mahu segera merebahkan diri
    dengan harapan ada mimpi yang lunak-lunak
    jadi mainan
    akan kubaca Alhamdu sebelumnya
    dengan Kulhu berkali-kali
    bersekali doa restu untukmu.

    Yasin,
    sesungguhnya kamu masih amat syahdu
    teruskanlah cita-citamu itu.

    Hashim Zabidi.

    ReplyDelete
  2. Hashim.
    terim kasih.
    kita dah senja ni memang begitu, rasa ngantuk datang tiba-tiba, tak tertangguhkan.

    hashim.
    kau masih juga macam dulu, susunan kata-katamu senantiasa indah dan bagaikan sengaja disusun seindahnya, tapi, aku tahu, ayat-ayat indah itu turun sendiri sebegitu. itulah antara kemampuan terhebat dalam diri Hashim Zabidi. TAPI, Hashim, macam, adik iparnya Kamaludin Daud juga, 2 penulis hebat yang malas menulis. Aduhai.

    Hashim kena menulis 'semula'.
    Hashim kena terus menulis 'lagi'.
    antara bahagia bermain dengan cucu-cucu dan rasa mengantuk yang datang tiba-tiba, Hashim semestinya, tanpa kompromi, menulis "semula".

    salam.

    ReplyDelete