Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Tuesday, October 5, 2010

Daddy loves Mummy - 2


Mummy sayang,
Janganlah Mummy tanya begitu.
Pilu sangat Daddy.

Mummy pindah semula ke Wad ICU
supaya Mummy dapat rawatan yang rapi,
Itu urusan doktor.
Dia tahu apa yang perlu dilakukan.

Urusan Mummy
berhenti sakit dan cepat sembuh.
Menentukan
hidup mati
adalah urusan Tuhan.
Urusan kita pasrah dan redha.
Tapi Mummy pindah ke ICU bukan untuk mati.

Cantik kaki Mummy pakai stoking panjang.
Senyumlah sikit.
Daddy loves Mummy.

 ---yassinsalleh
1704 hrs. okt 5. 2010
Kamar Menunggu Wad ICU,
Hospital Serdang, Kajang

Posted to facebook
by Yassin Salleh on Tuesday, October 5, 2010 at 11:58am.

http://www.facebook.com/?ref=home#!/notes/yassin-salleh/daddy-loves-mummy-2/472904284746

Mastura Rahmat, Oneartist Artgallery, Marzidah Wizi and 3 others like this

Noramin Mosyi Mosyi
Pilu jua hati semua, Jangan tanya begitu lagi!

Kas Mara
baris akhir mencuit hati... suka lihat romantis tidak hilang. moga Mummy sihat... kalau dah sihat, boleh bawa Mummy ke Rompin nanti. teringin jumpa Mummy.

Yassin Salleh
terima kasih bro noramin.
terima kasih anakanda kas mara.
i am very much touched, hiba dan sayu.
mohon doa restu. salam

Eina Anwar
The loving look....m so touched.....
Dari mata turun ke hati gitu....
Semuga Mummy cepat sembuh
doa dr kami sekuarga
Salam.....

Shamsara Kasiih
bila membaca pilu rasa hati terkenangkan mummy sekeluarga..pasti satu hari giliran kita jua begitu..semoga allah sentiasa disampingnya

Risma Kamalsjah
Sedih sgt. When i went to see mummy. she was narrating one of ur poems while touching my face.

Kelompen Pahang
semoga sejahtera berkekalan
aminnnnnnn

Qaseh Pahang
indahnya hidup berkasih sayang...dalam keadaan sekarang hanya kasih sayanglah yg menjadi penawar....

Zulkafli Wahab
Aduh Ngah... tak terluah ngan kata2. Bless u

Yassin Salleh
Noramin, Kas Mara, Eina, Shamsa, Risma, Kelompen, Qaseh, Zulkafli,

apalah lagi yang dapat saya lakukan selain dari memujuk hati nan pilu
dengan mengumpul segenap kekuatan yang sudah terlalu tipis berbaki
dalam kamar qalbu melalui bicara dalam sajak sebagai tempat mengadu.

kebersamaan kalian melalui salam, ucap selamat dan doa, adalah sokongan semangat yang amat bererti dalam sesak rasa yang terlonta mendepani
realiti yang meniti garis cemas yang amat tipis antara masih boleh
tersenyum dan/atau airmata yang gugur tengkujuh.

kalian adalah kawan-kawan yang sebenarnya sahabatku sejati. salam.

Ya Allah, ya Tuhanku, engkau tahu apa yang seharusnya.
Aku pasrah. Kepadamu aku berserah. Allahuakbar


Muhamad Rozi Hassan
bersabarlah ayahanda walaupun terpilu dengan kata2 mummy apa yang boleh dilakukan berdoa sahaja pada Illahi semoga suasananya kembali pulih dan sejahtera..

Yassin Salleh
MRH. terima kasih atas keprihatinan anakanda. ayah terharu dan sayu. salam

Marzidah Wizi
setiap manusia kalau allah bg ujian... adalah manusia yg sgt bertuah sebenarnya...kerana allah amat sayangkannya...dan allah nak uji tahap kesabarannya...setiap manusia pasti ada ujian atau dugaan...pasti ada.baiknya...ayah bertuah kerna terpilih salah seorang darinya...kasih sayang ayah pada mummy amatlah kami kagum sekali...moga ayah sekeluarga diberikan kekuatan untuk hadapinya..kami sentiasa mendoakan agar segalanya berakhir secepat mungkin.salam.

Oneartist Artgallery
Moga kesejahteraan dan keberkatan sentiasa dirahmati Allah untuk ayah. Anakanda terasa kepiluan dan kasih sayang ayah terhadap insan yang
dicintai. salam takzim.

Yassin Salleh
anakanda marzidah dan wan.
terima kasih atas keprihatinan anakanda suami isteri. ingatan kasih,
ucapan selamat dan doa kalian berserta para sahabat ayah sekalian
adalah dorongan semangat yang menupang daya tahan ayah yang kian
hari kian menuju tumbang. ayah beruntung. ayah terharu dan sayu atas kebersamaan kalian. salam.

*******

Daddy Loves Mummy - 3


Mummy tidurlah sayang.
Mimpikan kita di kampung.
Kita mandi sungai.
Daddy jala ikan Mummy kutip pucuk paku.
Malam,
kita tenguk bulan hiba
dan hitung bintang-bintang menari tanpa sepatu
Pagi,
kita kutip mempelam gugur dan ambik keladi buat sayur.
Tengahari,
kalau beras takde dalam tempayan
kita rebuslah ubi cicah sambal belacan.
Lada banyak
dan belacan tak mahal.

Petang,
kita tunggu bas akhir
kalau-kalau ada orang kirim surat khabar.
Boleh baca berita siapa kena toto,
siapa kawin lagi,
siapa kena tangkap curi roti
siapa beli Masseratti.

Mummy tidurlah dulu sayang.
Daddy Loves Mummy.

 ---yassinsalleh
1831 hrs. okt 5. 2010
Kamar menanti Wad ICU,
Hospital Serdang, Kajang

Posted to facebook
by Yassin Salleh on Tuesday, October 5, 2010 at 12:06pm.

http://www.facebook.com/?ref=home#!/note.php?note_id=472905779746&comments&po=1&ref=notif&notif_t=note_comment

Mastura Rahmat, Oneartist Artgallery, Marzidah Wizi and 2 others like this

Noramin Mosyi
Mosyi Get well

Yassin Salleh
tq stmu. salam

Shamsara Kasiih
semoga cepat sembuh

Fauzi Amin
Mummy tidor mimpikan yang enak persetan gelora dunia kerana tika
terbangun yakinlah pasti disisimu Daddy tersayang senantiasa bersamamu. Salam doa ku utk keluarga mu.


Kelompen Pahang
semoga ayahanda tabah,
semoga semuanya sejahtera
sediakala

Qaseh Pahang
mudah2an segala keperitan berakhir...dan sinar bahagia akan muncul lagi....amin...

Nashrulhadi Mohd Khalid
Tabahkan hati, sabar dan banyakkan doa...

Zulkafli Wahab
Moga tabah dan terus sabar dgn dugaan nya ini. Agar ada hikmah dan
hidayah nya nanti . Insyallah...

Ema Soleil
YS doa kami mengiringi mummy muga sihat semula, tabahkan hati dan kentalkan semangat....Allah be with you.....Ameen

Yassin Salleh
Noramin, Shamsara, Fauzi, Kelompen, Qaseh, Nashrulhadi, Zulkafli, Ema,

terima kasih. kalian adalah sumber semangat saya. ingatan mesra, ucap selamat dan doa restu kalian memperkokoh benteng kekuatan saya yang
kian hari kian tipis. sajak yang saya tulis adalah sebagai sudut kamar
di mana saya mengadukan kepiluan bagi mengelakkan saya dari dilihat menangis. demi anak-anak airmata saya sorokkan gugurnya bila anak-anak tidur.
salam takzim
mohon doa restu
terima kasih.
yassinsalleh

Marzidah Wizi
salam ayah yang sentiasa diingati..setiap kiriman ayah di tel kami,kami berasa sangat terharu...moga ayah tabah dan sabar dengan ujian yang diberikanNya...kami tahu ayah kuat semangat dan tak mudah berputus asa..doa dari kami sentiasa mengi...rigi ayah...maaf juga kerna agak
lambat membalas kiriman dari ayah,kami sekarang terlalu banyak pekara
yang perlu dibereskan dan juga agak tertekan juga dengan persiapan anak sulung kami menghadapi peperiksaan PMR yang baru bermula hari ini...
salam sayang dari kami sekeluarga dan didoakan agar mummy akan
kembali seperti sediakala...salam


Oneartist Artgallery
dodoi ayah kepada mummy amat menyentuh perasaan anakanda. kita
sama2 panjatkan doa untuk kesejahteraan dan keberkatan sentiasa.
salam takzim.

Yassin Salleh
tk marzidah dan wan.
ayah tulis balasan ini dengan jari jemari yang basah.
pilu di hati tak tersekatkan lagi menitis di mata. salam

Marzidah Wizi
anakanda berdua turut merasainya....tiada perkataan yg boleh
diungkapkan hanyalah ..sabar ayah...moga sinar kebahagian
menanti ayah..kami doakan dan doakan...salam.

*******

Daddy Loves Mummy - 4


Amar dan Ana salam kalian
bangah dah bisikkan di telinga Mummy.

Mummy masih lagi lena.
Agaknya
dia sedang bermimpi
tenguk orang memetik kecapi,
atau
sedang melihat
anak-anak berlarian main polis senteri,
di halaman malam tujuh likur.

Atau
Mummy sedang menghitung
bilangan sampul duitraya.
Mungkin juga
Mummy sedang berdiri di hujung permatang
menunggu ipar duainya yang ramai
datang membawa
keratan tunas kemboja
bersama
gumpalan asap setanggi.

Amar,
berapa puluh semuanya anak sedara mummy?

Tidurlah Mummy.
Mimpikanlah selagi boleh.
Mimpi
sajalah yang masih tinggal lagi untuk kita.
Kelompen, Musli, Zaini, Halim, Noramin,
Wak Joe, Fauzi, Cema dan Razif
kirim salam kat Mummy.

Daddy loves Mummy.

---yassinsalleh
1312 hrs. okt 5. 2010.
Kamar Menanti Wad ICU,
Hospital Serdang, Kajang

Posted to facebook
by Yassin Salleh on Tuesday, October 5, 2010 at 9:36pm

*******

Buat Ayah untuk Mummy

                                                      
kepiluan makin menghambat diri
dari kata-kata jauh sayu
terawang resah pada benak hati
lelap seketika akal mencari sekeliling
menjadi dalamnya hirupan nafas
mengeluh hiba

jalan itu adakah cukup lebar
untuk membawa semua mimpi-mimpi
pada sebuah kapal di dermaga
yang nahkhodanya teguh mengadap
menongkah angin, ribut dan gelora
walau diri ini akur pada langkah kiblat
pada musim kemarau terik
yang bahang

dan jadilah ia senyum semula
dalam bahagia bersama

wanmohdadnan/oaag
10.09 pm. okt 5. 2010.
bim,kuantan,phg
Copyright ©2010 wanmohdadnan/oaag
All Rights Reserved

Ema Soleil
muga mummy cepat sembuh.....ameen

Yassin Salleh
tq qish.
you are so caring. salam

Ema Soleil
the least i can do in my bz moments....

Fauzi Amin
Titis air mata ku diiringi doa membaca luahan hati yang tulus kasih
seorang suami kpd isteri tersayang semoga Allah memberkati
yassinsalleh dan keluarga dunia dan akhirat hendaknya Amin...

Yassin Salleh
anakanda wan dan adindaku fauzi.
buat kali pertamanya, airmataku menitis kini, bila membaca sajak dan
komen kalian berdua. i am blessed by such wonderful friends. tq
fyi, i am still crying. airmata ini tak dapat disekat jatuhnya. salam


Kelompen Pahang
TABAH lah ayahanda
sejahteralah mummy
sedia kala
doa KAMI

Yassin Salleh
pen menambah gugur airmata ayah.

Kang Nasir
bro membuatkan saya sebak syahdu.
Smga Allah mengurniakan yg terbaik utk mummy.
Jika terjaga sejahtera itu baik baginya. Mudah2an dapat
mempertingkatkan amalan.
Jika pergi tidur itu lebih baik baginya. Mudah2an ditempatkan
berserta golongan yg... terbaik antara yg terbaik disisinya.
Amin..

Yassin Salleh
terimakasih bro kang.
ku balas komenmu dengan jari yang basah. salam


No comments:

Post a Comment