Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Wednesday, June 15, 2011

“Tak Teba-Teba.”




Sekadar memaklumkan.
Ayah demam.
Aduhai,
Macam manalah ya.

Kalau dulu-dulu,
boleh juga panggil bomoh.
Sekarang bomoh dah takde.
Orang dah tak percaya bomoh.
Takut kena kerat lapan belas.
Macam potong ayan masak gulai kenduri aruah jer.
 
Bomoh,
orang dah tak percaya.
Menteri pun orang dah tak percaya juga.

Tapi bila menteri datang
semua orang nak pula dengar dia bercakap.
Sampai bekwoh sembelih lembu, BBQ kambing lagi.
Hebat sungguh kemat sang menteri,
bawa kain batik kain pelikat berkodi-kodi.
 
Bawa apa lagi?
Ha, bawa hadiah duit masuk universiti.
Murah sungguh hati, mudah sungguh janji.
Satu Malaya nampak gambar dalam TV
Menteri dokong budak comot cium kat pipi air liur basi.

Orang-orang pun ramai-ramai suka,
ramai-ramai orang-orang pun sukalah nak percaya segalanya yang menteri kata.
Walaupun menteri cakap belit-belit macam serapah bomoh jugak.
 
Ayah demam sangat-sangat.
Bomoh dah takde.
Orang dah tak percaya serapah mentera.
 
Nak tandu ayah pergi sepital jauh amat-amat.
Teksi pulak tak boleh masuk kampung,
jembatan nak runtuh,
tak boleh lalu dah.
 
Masa orang-orang suka ramai-ramai dengar
cakap Menteri cium pipi air liur basi budak comot dulu,
jembatan itu dijanjikan tukar baru.
 
Dah bertahun janji.
Tak tukar-tukar juga lagi.
Bak kata orang Kampung Raja,
Si Sang Menteri berJanji itu
“Tak teba-teba.”
 Ayahku demam sangat-sangat.
 
yassinsalleh
0356 hrs. Jun16. 2011
Alur Tebing Semantan.
Temerloh. Pahang.
Copyright (c) 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved




No comments:

Post a Comment