Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Friday, November 11, 2011

Aku Nak Jadi Gembala Lembu



Kalaulah tidak ada agihan daging qorban
tak merasalah anak aku makan gulai daging,
Nak beli daging dah mahal sangat.

Bila anak tanya kenapa tak beli daging
buat rendang raya
aku kata
“Makan daging lembu
nanti jadi bodoh macam lembu.”

“Tapi ayah,
orang bela lembu tak bodoh pula, ya.
Dia beli kondominium sepuluh juta.
Cerdiknya dia kan.”

“Bukannya dia cerdik, sayang.
Dia boleh begitu
sebab Melayu semuanya bodoh macam lembu”

Esuk aku nak pindah balik kampung
Aku nak jadi Mat Jenin ambil upah panjat kelapa,
Tapi aku taknak berangan kahwin puteri raja
Aku nak kahwin anak Mamak Bendahara,
Aku nak jadi gembala lembu
Aku nak beli tiga kondo sepuluh juta 
Satu bagi anak-anak duduk
Satu bagi Hang Lipo duduk
Satu lagi tempat Memanda
nak berkasih dengan amahnya.

yassinsalleh
0348 hrs. Nov 12.
La Cassa Pacifica D Yasleh.
Copyright © 2011 yassinsalleh
All Right Reserved




No comments:

Post a Comment