Pengenalan

"The Yaslehs

Since 1968, when his first poem Sebuah Sumpah Derhaka was published in Majalah Mastika, our dad, yassinsalleh, has written voraciously, but at the same time is so disorganized that we could hardly keep track of what he has written. It is even worse now that he writes his poems in his phone and sms it to us his children. Believe you me, he spent a lot of money on smsing long poem to us that is sometimes lost to accidental deleting. So we, his three children - Yasleh Rita Ayu, Yasleh Hani Wati, and Yasleh Khaliff Amri - decided that enough is enough, we need to keep some kind of record of his poetry, thus the creation of this blog. This will be a cache to collect all his old poems and a safe to keep all his future ones. In the film world, mentioning my dad's name will immediately brings to mind his 10 awards winning film Dia Ibuku in which he personally won 2 - Best Director and Best Screenplay- but in the literary world the poem ikan-ikan di kaca is synonymous to him, hence the name of this blog.

ikan-ikan di kaca
(buat adik-adikku tom dan ani)

pun mentari sudah tiada api
dan bulan yang merdu
sudah sejuk nyanyinya
di hujung jari jemari embun
kita masih belum terlalu lewat
untuk menerima satu hakikat

ia,
kita anak-anak satu keturunan
yang menganuti escapisme
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
ia
ikan-ikan di kaca.

ikan-ikan di kaca indah alamnya
ikan-ikan di kaca gemulai renangnya
ikan-ikan di kaca manja hidupnya
ikan-ikan di kaca terpenjara sebenarnya.

tidak lama lagi
embun
akan kering
dan mentari
berapi kembali
kuharap
kalian sudah mengerti
bahawa kita
selama ini
hanyalah
ikan-ikan di kaca
esok
masihkah kita
ikan-ikan di kaca?

yassinsalleh
Kuala Lumpur akhir 1969
Dewan Masyarakat, April 1970 "

(dari blog ikanikandikaca)

Dan inisiatif anak-anakku tersayang ini, aku abadikan disini.

Terima kasih Abang, terima kasih Along, terima kasih Adik.

What a wonderful world. - yassinsalleh


Wednesday, December 14, 2011

Kerbau Tak Bodoh Macam Lembu



Kian keruhlah kubang kerbau bermandian.
Kian gemuklah kutu yang dah lama tak dipagut bangau.
Akan kian jua terpalitlah lumpur ke tiang, ke dinding,
ke tangga ke batang pohon di sudut halaman
dan juga ke kereta cantik cat pearl metallic
Porche dan Mercedes CGI
yang diteduhkan bawah rimbunan pokok jambu.

Aduhai kerbau
engkau ni bodoh sungguh ke?
Atau
sajalah tak tahu adab.
Atau
apakah kau kurang ajar.
Atau
sajalah suka menganjing.

Payah sungguhlah jaga kerbau ni.
Jaga lembu mudah amat.
Letak dalam kondo,
pasang  air cond,
gincukan bibirnya
bolehlah ramas teteknya yang tak berkutang.

Seghairahnya
perahlah susu buat dadih buat keju.

Tapi orang tak kata pula bodoh macam kerbau.
Orang tetap juga kata bodoh macam lembu.

Kiranya kerbau ni jenis orang cerdiklah ya!

Yassinsalleh
1216 hrs. Dis 15. 11
La Cassa Pacifica D Yasleh
Copyright (c) 2011 yassinsalleh
All Rights Reserved

1 comment:

  1. Apa yg diteringinkan sangat oleh kerbau bodoh tu hah! rumputnya yg sejemput itukah?

    ReplyDelete